{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.735 visninger | Oprettet:

Mangler kilder og fakta! - CO2 og kød {{forumTopicSubject}}

Hey!
Jeg skal på onsdag aflevere en rapport i geografi med emnet "Kødindsustriens indvirkning på miljøet"
Jeg er allerede gåt lidt igang med en masse fakta fra www.runechristoffer.dk (som forresten er min onkels hjemmeside smiley )
men mangler nu noget rigtig fylde og information til rapporten.
Havde selv tænkt noget i retning af at jeg vil komme rigtig meget ind på hvordan og hvor meget co2 der bliver udledt ved opfostring af slagtedyrene, transporten af dem, slagtningen af dem.
Dette mangler jeg kilder til, da jeg kun kan finde info på hvor meget en bøf i alt er skyld i, og ville egentlig gerne have det hver for sig :o)

OG! Hvis der er nogen der har nogle forslag til hvordan og hvad jeg kan skrive om, for at gøre den så god som overhovedet muligt så kom ENDELIG med forslag!
Jeg har kun idag og imorgen til at skrive på den smiley

- Andrea


OBS OBS OBS!!! DETTE SKAL IKKE BLIVE TIL EN DISKUSSION! SKAL BARE BRUGE FAKTA OG HVOR I HAR DEM FRA!!


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Mangler kilder og fakta! - CO2 og kød
  • #1   2. jan 2010 Kan sige at jeg allerede har disse ting + lidt mere:

    (link fjernet)
    Kød of forurening
    Vores afhængighed af kød forurener og ødelægger vort vand, vore landarealer og vor luft. Mere end halvdelen af al vand brugt i USA bliver brugt i dyrelandbruget, og da landbrugsdyr producerer 130 gange flere affaldsprodukter end mennesket, er det noget der forurener grundvandet i stor stil. Dyreekskrementer udvikler gasser, såsom hydrogensulfat og ammonisk der forurener luften ved gårdene, samt methangas og nitrooxide der er nogle af hovedgrundene til at vi har global opvarming. Skovarealer bliver lagt ned af bulldozere for at gøre plads til dyrefabrikker og landarealer bliver brugt til at dyrke afgrøder der kan bruges som dyrefoder. Denne ødelæggelse forårsager jorderosion og er skyld i at dyrearter uddør og landskaber forsvinder. Af opdrætte dyr kræver også massive mængder mad og råmaterialer. Dyr spiser 70% af al den korn, hvede og andre kornsorter som produceres i USA, og 1/3 af alle råmaterialer bliver brugt til at opdrætte dyr der senere skal spises. Kort sagt, kødafhængighed er ødelæggende for planeten.


    http://www.vegetarforening.dk/foreningen/kampagner.htm
    Det er nu to år siden, at FAO i rapporten Livestock’s Long Shadow – Environmental Issues and Options klart konkluderede, at verdens husdyrproduktion bærer en uforholdsmæssigt stor del af ansvaret for den globale opvarmning (1). Rapporten slog blandt andet fast, at husdyrproduktionen på verdensplan bidrager mere til drivhuseffekten end den samlede transportsektor.

    Samtidig er denne animalske produktion ansvarlig for et enormt forbrug af såvel vand som land, der lægges øde af produktionen. Hele 33 procent af verdens samlede dyrkbare land bruges i dag til dyrkning af foder, som bl.a. importeres til Vesten fra fattigere dele af verden. Alene af denne årsag bidrager husdyrproduktionen også væsentligt til den mangel på mad, som har ført til øget sult og stigende fødevarepriser.

    Også bl.a. rapporter fra Institut for Miljøvurdering, Worldwatch Institute og senest miljøorganisationen Greenpeace har påpeget den store miljømæssige belastning fra animalsk produktion, ligesom formanden for det internationale klimapanel har talt varmt for et nedsat kødforbrug i forbindelse med klimaforandringerne (2). Samtidig vokser verdens samlede kødproduktion i et hidtil uset omfang og forventes af FN at stige til nær det dobbelte inden 2050, hvis udviklingen fortsætter.


    http://ing.dk/artikel/102926-dansk-koedspiser-rekord-er-en-katastrofe-for-klimaet
    Kødspiser rekord
    Hvis vi virkeligt skal gøre en indsats for klimaet, skal vi skære ned på verdens største kødforbrug, som medfører et CO2-udslip på op mod fire tons per dansker.
    Danmarks seneste verdensrekord som indtagere af langt flest mulige kilo kød per indbygger per år.
    Det danske forbrug af kød på omkring 120 kilo per indbygger medfører et udslip af drivhusgasser, der svarer til op mod fire tons CO2 om året. Den samlede CO2-udledning per dansker er på 17 tons per år. At spise et kilo kød er lige så slemt for klimaet som at køre 130 kilometer i bil.
    18 procent af den samlede udledning af CO2 kommer fra den animalske produktion, og det er den samme størrelsesorden som samtlige kulkraftværker i hele verden,« fremhæver Niras Torben Chrintz.
    Den internationale fødevareorganisation FAO med, at kødforbruget inden 2050 vil være fordoblet, og så kan man hurtigt regne ud, at vi får svært ved at nå målsætningen om, at temperaturen ikke må stige over to grader som følge af CO2-udledning,« tilføjer Torben Chrintz.

    http://www.anima2.dk/forum/viewtopic.php?id=2965

    Landbruget og især kødindustrien (globalt set!) er ekstremt store syndere, når det gælder miljøet, jeg har desværre ingen pædagogiske sammenligninger eller tal lige på hånden, men det er der sikkert andre kloge mennesker der har:

    - Forurening: Kunstgødning, ukrudtsgifte og gylle forurener og bryder ind i naturens og vandets kredsløb. Grundvandet forgiftes, så vi mennesker ikke ka bruge af det.
    - Grundvandet bliver brugt op (til vanding af afgrøder og ikke mindst kreaturer samt fx rengøring i forb. med produktionen).
    - Energiforbruget i forbindelse med dyreproduktionen er også gigantisk (fx lys, varme, elektriske maskiner).
    - Kvæg udleder store mængder methan, der også er medvirkende til global opvarmning, da det er en af de aktive drivhusgasser. (Og de fiser endnu mere når de får mest korn at æde, som de gør lukket inde i et ordinært landbrug - i biodynamisk landbrug kommer de ud og æder mere græs).
    - Skovfældning i forbindelse med at skabe græsningsarealer i bl.a. regnskovsområder frigiver CO2.

    Bemærk venligst at det øverste punkt er meget karakteristiske for bl.a. svineproduktionen i Vestjylland, hvor jorden er meget sandet, hvilket medfører at gyllen og kunstgødningen siver ned i grundvandet på rekordtid.


    (link fjernet)
    har nærlæst rapporten ”Livestock and Climate Change” ((link fjernet) … Change.pdf), som blev smidt op i "Klima?"-tråden og yay for det! Rapporten fungerer som kritik af ”Livestock's long shadow environmental issues and options” ((link fjernet) - jeg har ikke læst sidstnævnte, men den første informerer alligevel ret godt om problemerne. Så hvis man er doven eller ikke så stiv i engelsk, har jeg nørdet nogle pointer frem:
    (ps. GHG = forkortelse: greenhousegasses, drivhusgasser(CO2, metan og de andre gutter...)

    På verdensbasis, estimeret:
    - 51% af udledningen af GHG stammer fra landbrugsdyr = ca. 32,5 million tons CO2, sikkert mere.
    - 21% af menneskeskabt udledning af CO2 stammer fra landbrugsdyr

    Landbrugsdyrs udledning af CO2

    Direkte i forb. med produktion:
    -Rydning af skov til græsning/dyrkning*
    -Opstaldning, transport og forarbejdning af produkter mm.

    ”Indirekte”:
    - Dyrenes respiration (Man antog ellers at dyrenes respiration gik lige op med den mængde CO2 de binder i deres krop, men da antallet at skove, der kan binde den frigivede CO2, er unaturligt lavt og antallet af landbrugsdyr er unaturligt højt, går regnestykket skævt).
    - Skovrydning (26% af verdens landbrugsjord bruges til græsning i stedet for skov, hvilket resulterer i et mindre optag af CO2 (1 hk regnskov binder 200 tons, 1 hk græs binder 8 tons*).
    - Metan-udledning (37% af menneskeskabt metanudledning kommer fra landbrugsdyr. Metan har en halveringstid på 8 år i atmosfæren, mens CO2 har 100 år – dvs. her er altså noget vi kan gøre noget ved inden for en overkommelig årrække!)

    Random indirekte kilder og kritik af FAO-rapporten, som får GHG-tallene til at stige:
    - Fra 2002 til 2009 steg massen af produkter fra landbruget 12% på verdensbasis. Det betyder at i perioden steg udledningen af GHG 4% (=2560 mil tons CO2)!
    - Tallene for GHG-udledning i FAO-rapporten er underestimerede pga. de udledningstal, de har brugt i udregningerne er for gamle, sat for lavt, sat efter vestlig standard men udregnet til verdensbasis (udledningen i udviklingslandene er meget højere) og marinelandbrug er ekskluderet.
    - FAO-rapporten har også udeladet andre indirekte kilder: drivhusstoffer i aircondition i stalde, forbrugernes tilberedning af kød (lang tid, høj temp.), afskaffelse af affald fra landbrugsindustrien (gylle, slagteriaffald), produktion/distribution/afskaffelse af produkter/ sideprodukter fra kødindustri (fjer, læder, pels), produktion af medicin til landbrugsdyr.

    ! WIN-WIN situationen ved at overgå til planteproduktion:

    - Estimeret vil bef.tallet på verdensbasis vil stige med 35% 2006-2050, hvis mange af disse mennesker også skal spise kød, står vi over for en sultkatastrofe. Det er ikke nokk at afskaffe produktion af oksekød og i stedet udvide fx kylling-industrien, hvis der skal være mad og vand til alle.
    - En hurtig overgang til produktion af planteføde er mulig og ikke risikabel for investorer,) fordi der allerede er forsket meget på området og anlagt landbrug mange steder. Man er sikret et hurtigt udbytte (modsat fx overgangen på energiområdet, som er dyr og ikke færdigforsket endnu samt at en masse politikers ævl sænker farten).

    - Ved dyrkning af sojabønner får man både biodiesel og bønner til mad.
    - Jo mere industri der producerer alternativer, jo billigere bliver produkterne.
    - Forbrugerne er nøglepersoner i dette spil: de skal informeres om fordelene (sundhed, billigere varer, hurtigere tilberedning og være med til at redde miljøet). I butikken skal kød og alternativer vises for siden af hinanden, så de kan konkurrere pris og fordele.
    - Staten kan støtte industrien (og hjælpe/oplyse borgerne, min note) ved at lave aftaler med den alternative industri om ordninger på institutioner osv.

    - - - The whole fucking winwin-package ved omlægning til alternativer (udover forhåbentlig at afværge klimakatastrofen): afværge global føde- og vandkrise, befolkningens sundhed, arbejdsløsheden kan sænkes via alle de nye arbejdspladser inden for den alternative landbrugssektor og fyring af tidligere ansatte er ikke nødvendig. (Størstedelen af verdens husdyr bliver ikke længere født ind i udnyttelse og smerte - den dårlige karma vil løftes af menneskehedens skuldre og opfattes som en lang, ond drøm (min indskydning!)) Everybody's happy!

    ”Vegetaren nummer 4”
    -1950 var godt 30 % af verdens landoverflade dækket af regnskov. Idag er tallet 6 %, og halvdelen af reduktionen skyldes kødproduktion.
    -Kvægopdræt beslaglægger idag 30 % af jordens landoverflade.
    -I USA er 85 % af al erosion direkte forårsaget af kvæghold.
    -I USA producerer man kvægfoder på 64 % af al landbrugsjord. Tilsvarende tal for frugt og grønt er 2 %.
    -Ved at fordre dyr med korn i stedet for at anvende det direkte til mennesker mister man 90-94 % af proteinet, 96 % af kalorierne, 99-100 % af kulhydraterne og 100 % af fibrene.


Kommentér på:
Mangler kilder og fakta! - CO2 og kød

Annonce