{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.052 visninger | Oprettet:

Helle N
Helle N
Tilmeldt:
1. apr 2020
Følger: 2 Emner: 1 Svar: 3

Må ej sælges til konsum - hvad betyder det egentligt? {{forumTopicSubject}}

Hej jeg har for nogle år siden købt en pony af en person. Personen sagde til mig, at vedkommende holdt så meget af ponyen, at man derfor havde valgt at man ikke måtte sælge den til konsum.

Nu har en kollega fortalt mig, at når en pony/hest har sådan en anmærkning i passet, så er det ikke noget med at den tidligere ejer synes det var synd, hvis ponyen skulle slagtes, men fordi den har fået noget medicin, som har gjort at den ikke må slagtes.

Det betyder noget, hvis ponyen en dag skal bortskaffes (fordi den er død), man skal regne med op til 10.000-15.000 for at komme af med en hest som ikke må bruges til konsum. Nu er det så bare jeg tænker:

Er sådan et stempel altid gældende, kan det laves om?, og i hvor mange år siden selve handlen kan det gøre sig gældende?
Bør jeg kontakte SEGES om det?

Jeg vil blive glad, hvis nogle som har mere erfaring end jeg selv, kan give jeres mening om det. Jeg kan ikke lade være med at tænke - er jeg mon blevet snydt, og kan man gå tilbage og forlange at få årsagen til dette stempel - må ikke bruges til konsum - belyst hos tidligere dyrlæge?

På forhånd tak.


Kommentarer på:  Må ej sælges til konsum - hvad betyder det egentligt?
 • #1   24. okt 2020 Man kan i dag enten vælge at krydse af i passet og selv skrive under eller så gør dyrlægen det når hesten får medicin der gør at den ikke må gå til konsum. Den med at selv skrive er ret ny. Før var det dyrlægen der skrev under fordi hesten IKKE måtte konsumeres smiley

  Mvh TT


 • Doktor Who
  Doktor Who Online Tilmeldt:
  aug 2016

  Følger: 23 Følgere: 29 Emner: 29 Svar: 3.535
  #2   24. okt 2020 Man kan frit gå fra GERNE konsum til ikke konsum.
  Men, man kan ikke gå tilbage.

  Problemet er, at der er strengere krav til medicin håndtering af dyr, som potentielt skal slagtes og anvendes til menneskeføde - end til dyr, som ikke skal.

  Argumenterne for at udtage af konsum kan være lettere regler ved medicin håndtering, man vil forhindre slagtning af kæledyr og mange flere.


 • #3   24. okt 2020 Det koster ikke 10-15.000 at komme af med en pony til DAKA. Du kan selv gå ind og tjekke priser på deres hjemmeside.

 • #4   24. okt 2020 det koster 1800-3000kr at komme af med en hest til daka!

 • #5   24. okt 2020 Bare rolig - du er ikke blevet snydt smiley

  Jeg har måtte tage mine heste ud af konsum, fordi jeg skulle have dem opstaldet ude på et opstaldningssted - og det passede mig også fint, fordi så er der ikke nogen tvivl mht at hesten må få medicin som virker, hvis den en dag står og er syg.

  Jeg synes det er helt fint vi holder nøje kontrol med de dyr vi opdrætter for at spise/konsumerer dem - og lige så fint, at mine kæledyr af heste kan behandles som kæledyr.

  Skal du have en hest aflivet, som ikke må slagtes/bruges til konsum, så har du to muligheder :
  Aflivning og afhentning af DAKA koster ca 3000 kr
  Donering til en Zoo, hvor du kommer og afleverer din hest, kan være der mens de afliver den, og så bliver den brugt til rovdyrene. Det er gratis, men ofte er der venteliste for at komme af med sine heste.

  Mvh Charlotte


 • #6   24. okt 2020 Jeg har taget mine ud af konsum, fordi jeg ikke vil ha dem slagtet til at spise og ikke fordi de har fået medicin, der afgør om de må spises. Det er også dyrlægen, der har pligt til, at holde rede på hvilken medicin hesten får, der gør, den ikke må spises af mennesker. DAKA skal ikke se hestens pas ved afhentning. Så den med overpris for afhentning er en misforståelse. Dog vil de forskellige zoos ikke ha heste, der af dyrlægen er udtaget af konsum.

 • #7   24. okt 2020 En anden ting jeg kommer i tanke om er, at heste født før medicin sider i passet blev obligatoriske, kan være svære, at bevise de ikke har fået medicin og derfor SEGES ikke vil ha dem til konsum og derfor udtager dem.
  Jeg havde selv et føl jeg ikke fik indberettet i tide og som nylig fik pas som 2,5 års. Den fik jeg at vide af SEGES ikke kunne bruges til konsum, da de første 2,5 år ikke kunne bevises, den ikke havde fået medicin. Så den blev udtaget fra konsum af SEGES på det grundlag.


 • #8   24. okt 2020 For at supplere Charlotte M - så er det yderligere en mulighed for at ‘komme af’ med din hest. Du kan også få den kremeret og og dermed få muligheden for at begrave den i haven.
  Det er faktisk også muligt at søge tilladelse til at begrave den på egen ejendom. Der er dog en del kriterier som skal opfyldes.
  Jeg kan ikke helt se hvordan du skulle være blevet snydt? De fleste vælger at udtage fra konsum pga regler om bla medicin.

  Jeg ville til enhver tid vælge dette, da der ganske enkelt er for få der spiser hestekød i DK og en slagtehest dermed kan ende med at blive transporteret ud af landet/Sydeuropa. Det synes jeg ikke er en skæbne jeg vil tilskynde.
  Så egentlig ville jeg ønske man spiste mere hestekød i DK, så der er den mulighed for folk der hellere vil tjene end betale når den tid kommer for den firebenede ven.
  Jeg kan dog ikke få mig selv til at spise det smiley


 • #9   24. okt 2020 Jeg har udtaget af konsum fordi jeg vil sikre mig ved risiko for hun ikke forbliver min dør når det tid til at dø

  Ikke har en karantæne tid pga medicin hvor hun skal stå xxx dage evt have ondt fordi hun skal slagtes.

  at hun kan få den mecidin dyrlægen ved vil virke med det samme uden at skulle forsøge sig igennem nogle andre præparater før man må "opgive" og alligevel tage hende ud af konsum

  og fordi det tager da åndssvagt "lang tid" for en dyrlæge at udfylde de der medicin papir

  Hvis du føler dig snydt så måtte du jo have set passet inden du sagde ja tak til handlen.


 • #10   25. okt 2020 DAKA koster ikke og har aldrig kostet 10-15.000 kr! Jeg har desværre haft brug for dem af flere omgange og aldrig har det kostet mere end 3000 INKL selve aflivningen ved dyrlægen. Kan ikke huske hvad DAKA koster specifikt, men tror det er omkring 1800, så det er lidt af en røverhistorie nogen har bildt dig ind smiley

  Ang. konsum:

  De andre forklarer så fint årsagerne til hvorfor langt de fleste heste er udtaget fra konsum - så det vil jeg ikke gå mega meget ind i smiley Dog har jeg selv oplevet engang at have købt en hest, der ikke var udtaget inden køb, hvilket jeg som hovedregel altid har regnet med når jeg har købt hest, da langt de fleste udtages pga. alle de tidligere nævnte årsager. Dette gjaldt selvfølgelig også for denne og det var slet ikke noget jeg havde tænkt på. Lige indtil en dag hvor fødevarestyrelsen stod ude på opstaldningsstedet og ville se logbog over ALT hvad hesten har indtaget af foder i sit voksne liv samt. logbog over al medicin den havde fået gennem sit liv samt. håndtering af dette som jeg self ikke kunne fremvise. Det var så fordi at den ikke var udtaget af konsum at alt dette skulle have været ført, hvilket jeg ikke havde vidst(tager 100% ansvaret på mig). Jeg var heldig og slap med en advarsel om at fik jeg den ikke udtaget med det samme, så ville det koste ca. 7000 kr næste gang.

  Konsumregler er ikke bare ligetil og der skal føres en hel masse dokumentation over alt muligt. Desuden kan det ikke laves om hvis den først er udtaget og en del opstaldningssteder vil heller ikke have heste ind, der ikke er udtaget. Selvfølgelig er det spild af godt kød at ellers raske heste, der måske skal aflives grundet alderdom ikke kan slagtes, men det er fødevaresikkerhed det handler om, og derfor skal ALT dokumenteres ligefra medicin til foder eller de gulerødder du propper i den samt. leverandør mm. af dette. Det er besværligt som almindelig hesteejer at sætte sig ind i de regler og i sidste ende har du langt mindre kontrol i tilfælde af at hesten bliver syg, da det vil være begrænset hvilke behandlingsmuligheder du har når hesten skal anvendes til menneskeføde.


 • #11   25. okt 2020 Hmmm om det er den ene eller den anden slags "pattedyr" som æder hesten det ser jeg simpelthen ikke forskellen i ? smiley

  Og så det altså på INGEN måde besværligt og få slagtet en hest , jeg sendte en afsted i sommer netop fordi at alle Zoo's jeg ringede til havde vente tid indtil December , og jeg syntes trods alt at det var for egoistisk og lade den gå til der "bare" fordi jeg vil ha det , og ja hvorfor et pattedyr og ikke et andet ?
  - I en Zoo slagter de jo os hesten som på et slagteri inden de udfordre med den til dyrene smiley


  Og jo jeg vil give TS tildels ret , for det render hurtigt op i 10.000 for og få aflivet en hest , det kan godt være at man er heldig med og nøjes med og skulle betale 1800 for Daka , men man kan os nemt komme af med 3000 ( det anhænger af størrelse på hesten , hvor "besværligt" den ligger når de afhenter den , kørsel osv , som ja kan ses på deres hjemmeside )
  - men Daka henter jo altså ikke levende heste , og en dyrlæge tager fra minimum ca 2500 og op efter alt efter dyrlæge og landsdel , fordi vi har skam os fået aflivet heste før og det ikke billigt tror vi kom af med godt 4000 smiley
  - og giver du 3000 ved Daka og 4000 for dyrlæge så man altså godt på vej til de 10.000 smiley


 • #12   25. okt 2020 #10 og så lige en side bemærkning til dig Rosa

  Så har de udelukkende spurgt til det fordi den står på et opstaldnings sted der driver enhver med sine heste , det omhandler faktisk ikke din hest , medmindre den er en del af deres erhverv - dog er der helt korrekt at mange opstaldnings steder siger at uanset så vil de ha folk heste der kommer i stalden skal være udelukket fra konsum , og det blot fordi det meget nemmere så ved de der ikke er nogen som de kan spørger ind til bpr dr kommer på anmeldt besøg og tjekker deres virksomheds dyr , men det er ikke et lovkrav for privat heste smiley


 • #13   25. okt 2020 Kimi Nielsen: Det er fordi at Fødevarestyrelsen med jævne mellemrum holder kontroller af konsumstatus på større opstaldningssteder, da de netop skal sikre sig at de, der har valgt at udelukke hesten fra konsum, også har ført den rette dokumentation. De spurgte til det, da de gennemgik alle pas, hvor de opdagede at min hest og en anden ikke var udtaget, og så ville de selvfølgelig gerne se foder-og medicinlogbog samt. diverse godkendelser smiley Heldigvis var de flinke og forstod at fejl sker, så vi slap med en advarsel, men jeg kan 100% godt forstå hvorfor de forsøger at kontrollere det så godt de kan, da det jo er sikkerhed det drejer sig om.

 • #14   25. okt 2020 #10
  Det er godt nok noget af nogle regninger du har fået dig.
  Jeg fik aflivet min DV sidste år, altså en almindelig stor hest.
  Dyrlægen kostede 1600 kr for både aflivning af hende og smertestillende (en sprøjte, en pasta og 32 brev equipalazone) til min anden hoppe, altså ca. 1000 kr for selve aflivningen og honorar for dette.
  DAKA har helt faste priser, og koster kun 3000 hvis din hest har sko på. Uden sko kan du slippe med 1800 kr, som ganske vidst stadig er mange penge, men jeg kunne hurtigt få rykket skoene af min hest for at spare 1200 kr.
  Så ja, det er ikke gratis at få aflivet, men der er langt fra 2800 til 10.000-15.000 kr smiley


 • #15   25. okt 2020 Jeg har næsten lige fået aflivet min dv hoppe, vi kørte min hoppe til dyrlægen/klinikken og fik hende aflivet derfor stod klinikken for afhentning/daka, jeg endte med og betale lidt over 4000kr for aflivning og afhentning. Der er godt nok langt om til 10.-15.000.

 • #16   25. okt 2020 Kimi

  Voldsomme regninger.

  Jeg gav 18xx til DAKA for at hente en hest uden hoved. Ingen ekstra regning der. 1200 for aflivning OG afskæring af hovedet (skulle hovedet blive på var det kun 900). Og så 1250 for kremering af hovedet.

  Jeg er ikke engang i nærheden af de 10.000 der.


 • #17   25. okt 2020 #14 & #16

  Som også jeg skriver så det jo meget afhængig af landsdel , det var prisen da jeg skulle aflive Casino , han kom på dyrehospitalet og de stod så efter følgende for ALT , og ja han havde os sko på da han jo var ridehest , og da han havde været i en længere udredning gik han med special sko , og helt ærligt så "bare" fordi min hest nu var død er den for mig altså på INGEN måde ligegyldig , jeg vil aldrig drømme om at begynde og stå og hive og vride sko af den blot af nærrigskab smiley

  Den har været god ved mig , så død eller levende så jeg os god ved den - og så må man jo betale prisen , hvor blev alle de der selv udnævnte dyrvelfærds politipiger af lige pludselig , eller det måske bare ikke synd fordi nu den død smiley smiley


 • #18   25. okt 2020 Altså teknisk set lider en død hest ikke, så nej, det er ikke synd at rykke skoene af.
  Men hvis det er en planlagt aflivning kan man sikkert få sin smed til at komme og tage dem af et par dage før uden den store regning for dette. Hvis det et akut er det altså stadig ikke svært at tage skoene af. Med godt værktøj kræver det blot et par enkelte ryk - præcis det samme som din smed gør hver gang han/hun er på besøg smiley
  Det må jeg indrømme jeg ikke har det fjerneste problem med, ligesom jeg også synes det er okay at klippe en masse hår af til minder, selvom jeg aldrig kunne drømme om at klippe den slags totter da min hest levede.

  I forhold til prisen, ja man kan kalde det nærig eller sparsommelig. Nogle mennesker har ikke lige 1200 kr til overs, "bare fordi". Personligt ville jeg hellere bruge de 1200 kr på minder fra min hest smiley


 • #19   25. okt 2020 Næ hvad pokker skulle der være synd ved det? Du smider den til daka hvor den bliver hakket i en kødhakker. Det er vidst liiiiiidt mere 'synd' end at hive skoene af når den er død.

  Den er død. Den er ligeglad. Den mærker intet. At ens personlige menneske følelser så evt disneyfisere den døde hest, og dermed spænder ben for at huske på at den altså er død og intet mærker, det er en anden sag.


 • #20   25. okt 2020 Ha ha ha ha - og klip til et andet forum emne herinde , hvor netop det at hesten skal til Daka er HELT forfærdeligt - ha ha ha ha

  Jeg selv ligeglad , jeg køre sgu os mine til slagteren ( Cirkel of life , æd eller bliv ædt ) men da Casino kom på dyrehospitalet netop pga hans langvarige udredelse med diverse sko og behandlinger , så kom de ikke af da beslutningen om at han skulle ha fred frem for og med hjem igen og være udelukkende foldbums blev taget akut den dag , for jeg sender ikke mine heste videre som selskabs heste - et ulykkeligt liv som en kastebold skal jeg ikke risikere , derfor blev valget taget og derfor havde han sko på - og så kan man kalde det hvad man vil , jeg havde ikke behov for og skulle flå de sko af , jeg kunne godt betale den regning for det smiley

  Og så vil jeg sige det med "bare" og tage en sko af , det overhovedet ikke så nemt som i påstår , for har prøvet når jeg af og til har en som smider en sko og vil tage den modsatte af indtil smeden kommer så hesten ikke går skævt , og det IKKE bare lige hellere ikke med alverdens værktøj smiley


 • #21   26. okt 2020 Pointen er stadig at det bestemt IKKE er normen at give 10.000 for aflivning og bortskaffelse. Uanset region man bor i. Løber det der op, er det et valg man har truffet og det valg var op til en selv.

  Mhs til sko. Jeg har nu hevet mange sko af, helt uden problemer, ligesom smede også gør. Men har også prøvet hvor jeg slet ikke kunne få en af. Så det kommer vist an på teknikken.


 • #22   26. okt 2020 Mhhh jeg kan bare huske i 2017 da jeg købte min pony, at de nye ejere af vores opstaldningssted ville sende deres pas ind, for at få et stempel mod konsum, og så spurgte de om de skulle tage vores pas med ind og så sagde vi ja smiley Jeg er ret sikker på at det gælder altid... Nu ved jeg ikke hvad der sker hvis hesten nu skifter ejer, om det så kan trækkes tilbage, men hvis hesten har fået medicin eller du ikke ved 100% hvad den har fået af foder/medicin igennem livet, så må den ikke slagtes ligemeget hvad smiley

 • #23   26. okt 2020 Cecilie H
  Udtagelse fra konsum kan IKKE trækkes tilbage. For som du selv, delvis, beskriver det, så kan der jo være en ejer, der får givet medicin eller forbudt foder, der gør den uegnet til menneskeføde. Derfor den ikke kan trækkes tilbage.


 • #25   26. okt 2020 CLAV hvordan gør du det i praksis?

 • #27   26. okt 2020 Der er faktisk rigtig mange, der vælger ikke at udtage deres heste fra konsum. Det kræver dog, at tilbageholdelsessedler på de enkelte dyr opbevares korrekt.
  Det er derimod ikke korrekt, at man kan ændre på konsumstatus, hvis hesten først er udtaget fra konsum. Det er en permanent tilstand.
  Og det er altså et par år siden mindst, at der kom krav om, at dyrlægen skal ind over, hvis man udtager en ældre hest, føl kan udtages fra konsum i forbindelse med registrering til pas. Så alm. lægmand kan ikke uden videre udtage sin hest fra konsum mere. Men de som tidligere er udtaget fra konsum, de kan ikke ændre status tilbage, når det først er sket, der er skrevet i passet og Seges er informeret.
  Det samme gør sig gældende, hvis man for eks. skal have et erstatningspas - så udtages hesten også automatisk fra konsum - og det er også en permanent tilstand.
  M.h.t. prisen på en normal aflivning, så er gennemsnitsprisen på et sted imellem 1500-3000 alt afhængigt af ens postnr. Daka har en fast pris på afhentning, der kan ses på deres hjemmeside - og det er ca. 2000, sålænge hesten er uden sko.
  Hvis man gør det op i et regulært regnestykke, tab osv. så med et gæt, vejer en pony måske 300-350 kilo, hvis det er en stor pony, dvs. den kan koste i omegnen af 2500 kr. til slagt alt afhængigt af hvor man vælger at slagte den i Danmark.

  Så regnestykket vil måske så sådan ud.
  Tab af slagtepris - 2500
  Aflivning - 1500
  Daka bortskaff - 1720
  Afgift hestefond - 156,25
  i alt anslået kr. 5876,25


 • Helle N
  Helle N Tilmeldt:
  apr 2020

  Følger: 2 Emner: 1 Svar: 3
  #28   29. okt 2020 Tusind tak for det svar. Det var virkeligt godt og informativt. Jeg havde fået oplyst at det nemt kunne koste 10.000 kr. eller deromkring måske endda mere.

  Vi håber ikke, at det kommer der til nogensinde. Men det er jo rart at vide, hvad der evt. skal gives i afslag grundet dette forhold på pris ved et salg. Endnu en gang mange tak for svaret.


 • Helle N
  Helle N Tilmeldt:
  apr 2020

  Følger: 2 Emner: 1 Svar: 3
  #29   29. okt 2020 Jeg må lige korrigere mig selv her, tusind tak for alle svarene som jeg kom til at se, da jeg gik ind i emnet. Jeg synes bestemt, jeg er blevet klogere, heldigvis blev det ikke nødvendigt med en sådan beslutning - da vores pony er kommet sig fint igen. Jeg er positivt overrasket over at så mange har givet sig tid til at svare mig. Det er meget brugbart og også en lettelse at blive klogere på en problemstilling. Udgiften er også overskuelig. Det er rart at vide. Endnu engang mange tak.


Kommentér på:
Må ej sælges til konsum - hvad betyder det egentligt?

x