{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.466 visninger | Oprettet:

Ren i røntgen, men halt {{forumTopicSubject}}

Hej alle sammen
Jeg står i en rigtig øv situation med min 16 årige vallak. For omkring 2 måneder siden blev han meget halt på to af hans ben, et forben og et bagben. Vi havde massør ude der fik ham løsnet op, da vi havde en idé om at han var låst. Desværre hjalp det ikke noget, så vi besluttede af få taget røntgen af alle fire ben. Vi fik hurtigt svar og der var intet og se, men han var stadig halt. Jeg blev bedt om at starte ham stille op i ridningen, og ride ham på smertestillende i 14 dage. Efter de 14 dage skulle jeg begynde og ride ham uden, for at se om det ville ændre sig. Jeg tog ham af smertestillende efter de 14 dage og det gik fantastisk! Nu næsten en måned senere er han desværre blevet halt igen, og jeg ved ikke hvad jeg skal stille op med ham. Han er jo en ældre herre på 16, som har gået mange store stævner, så frygter om det er en form for slid. Men hvis man ikke kan se noget på røntgen, kan det så stadig være det? Han er en hest der elsker og arbejde, og han stresser hurtigt op når han ikke laver noget.
Nogen der har været ude for det samme, som måske har nogen gode ideer?
Vi ringer snart efter massør/kiropraktor igen, så han kan blive tjekket. Men tror simpelthen ikke det er der problemet er.


Kommentarer på:  Ren i røntgen, men halt
 • #1   3. jan Det kan være ryg eller hofte/bækken, eller nakken. Er det for og bag i samme side eller diagonalt?

  ville nok få taget røntgen af overlinien, hvis ikke en kiropraktor kan se/mærke og gøre noget, massør kan ikke gøre meget ud over at løsne lidt.


 • #2   3. jan Har du haft smed på? Smeden er, ofte, ret dygtig til, at lokalisere halthed. Måske det er noget i en hov og hesten blir halt på et andet ben også, fordi den kompensere for smerte og belaster et andet ben.
  Men jeg må tilstå jeg ikke har ret meget forstand på halte heste.


 • Doktor Who
  Doktor Who Online Tilmeldt:
  aug 2016

  Følger: 24 Følgere: 23 Emner: 25 Svar: 3.328
  #3   3. jan Okay.
  Så, røntgen har udelukket en forandring der er "røntgenfast". Dvs større forandringer i knogler, og da leddene bliver afsløret af knoglernes position, så er mange ledforandringer også udelukket.
  Så er der kun alt andet tilbage.

  I dit sted havde jeg talt med dyrlægen og smeden. (inden da taget stilling til, hvor mange penge man vil bruge på udredning og behandling) og så lavet en systematisk udredning - og det kan man jo gøre på forskellige budgetter.

  Lige nu kan det ud fra beskrivelsen være alt fra seneskade til såleknusning /hovbylder til bækken til... Men svær slidgigt er nok udelukket...
  Og uden en arbejdsdiagnose er det svært at håndtere haltheden på en målrettet måde.


 • #4   3. jan Er der lagt blokader i de ben den er halt på. På den måde kan man finde ud af hvilket led eller man kan udelukke problemer i leddene hvis blokader der ikke gør den rengående.
  Min har også været halt uden noget at se på røngten, men med blokader viste det sig at de var i den bagerste del af hoven skaden var


 • #5   3. jan Du kan ikke se sene skader på røgten bare til orientering

 • #6   4. jan Det kan også være skulderen. Det var det ved min hoppe. Viste sig, at hun havde en gammel skade, som gamle ejer ikke informerede om smiley Hvilket betød, at hun faktisk ikke kunne tåle at blive sprunget på. Så det var lidt skeetzy, eftersom hun blev solgt som springhest smiley

 • #7   4. jan Mange tak for jeres svar og idéer. Er sikker på det ikke er en seneskade, da han ikke har nogen hævelser på sit ben og han er kun halt i traven. Vi giver ham et par dage i håb om at det måske bare er et vrid, han har lavet. Hvis ikke, kontakter vi dyrlæge

 • #8   4. jan Jeg havde en veninde hvis hest havde noget der sad i klemme ved skulderen og måtte igennem flere behandlinger ved en specialist indenfor fyseterapi. Men det lyder godt nok mærkeligt. Rigtig god bedring med ham! ?

 • Lisette S
  Lisette S Online Tilmeldt:
  maj 2020

  Følger: 1 Følgere: 34 Emner: 5 Svar: 127
  #9   4. jan Undersøgelser af galopheste har vist at ledproblemer og slidgigt starter med mikrofrakturer i knoglen, førend man vil kunne se forandringer i leddet på røntgen. Det vil sige at overbelastninger og slid først ses senere når skaden er sket. Derfor er bevægelsesanalyse et rigtig godt redskab, både før, under og efter diagnose, så man kan pin pointe præcis hvor problemet stammer fra - altså årsagen og ikke kun at der ER et problem. Fjerner man årsagen til problemet, så fjerner man også det negative stress og hesten vil holde op med at halte og man kan forhindre yderligere degeneration. Skriv gerne pb hvis du vil vide mere smiley

 • #10   4. jan TS. Seneskader behøver ikke kunne mærkes, ved at føle på benene, og om hesten kun er halt i trav, fortæller heller ingen ting.

  Røntgen viser knogler og skanning viser sener, sådan lidt groft sagt. Hvis din hest har en seneskade skal/kan den skannes. Ved hjælp af blokader kan man lokalisere området for en evt. skade.

  Hvis det var min hest, ville jeg vælge en dyrlæge med stor erfaring i heste og bevægeapperatet.

  God bedring med din hest.


 • #11   4. jan
  Det kan være noget der kun kan ses på scanning, det kan være mange ting.
  Er du i tvivl eller din egen dyrlæge ikke har mulighed for at undersøge hesten med flere forskellige ting, så få den indlagt på hospital til udredning.


 • Dorte H
  Dorte H Tilmeldt:
  apr 2019

  Følger: 1 Følgere: 1 Svar: 88
  #12   4. jan Helt enig med Dr. Who - der skal en egentlig haltheds-udredning til, gæt fra et internet-panel kan du ikke bruge til noget i denne sammenhæng.

  At han "kun" er halt i trav, siger udelukkende noget om hvor udtalt smertepåvirkning årsagen til haltheden involverer - det gør ikke ondt når han kun skridter, og med mindre hesten er udtalt halt, er den ofte umulig at se i galop.

  Han kan naturligvis ha' lavet en ny skade, som ikke er relateret til den tidligere - og som bedres i løbet af et par dage - men hvis du ender med at måtte kontakte dyrlæge for yderligere udredning, så ville jeg overveje at vælge en 2nd opinion.
  Anbefaling af opstart på smertestillende, uden forudgående at ha' udelukket "ikke-røntgen-diagnostiserbare" skader (herunder bla. seneskader) lyder for mig betænkeligt...


 • Lisette S
  Lisette S Online Tilmeldt:
  maj 2020

  Følger: 1 Følgere: 34 Emner: 5 Svar: 127
  #13   5. jan Dyrlægen har vel lavet en udredning siden der er taget røntgen? Men derudover så kan man lave udredninger alt det man vil, og stadig intet finde. Been there done that og brugt ufatteligt mange penge på absolut ikke og en skid. Tag fat i roden om problemet og find _årsagen_ til haltheden. Uanset om der er tale om seneskade eller begyndene slidgigt, så kan en bevægelsesanalyse hjælpe dig.
  I øvrigt er det meget normalt at dyrlæger sætter diffuse haltheder på smertestillende - det er bare en anden måde at sige på at de ikke kan finde ud af hvad der er galt. Jeg laver bevægelsesanalyser og jeg kan referere til en andre i Sverige og Tyskland der også gør. Få noget hjælp til at finde årsagen, alt andet er bare gætværk og skud i blinde. Derefter kan man se om der skal tages yderligere røntgen eller laves scanninger, for så ved man mere præcist hvor problemet er.


 • #14   5. jan Igen tak for alle jeres svar! Vi køre ham på Højgaard i morgen, hvor han skal overnatte til torsdag. De vil tage en masse undersøgelser og check på ham, og sp krydser vi fingre for at vi finder svar:)

 • #15   5. jan Sarah : Håber at du vender tilbage med en opdatering, mest så vi alle kan lære noget.

  Krydser fingere for jer i morgen.


 • #16   5. jan Jeg synes også det vil være fedt med en tilbagemelding! smiley

 • #17   6. jan Min pony var blevet "træls" under ridning, og jeg havde derfor min dyrlæge ud for at lave kiropraktik på hende. Dyrlægen så, at hesten var lavgradigt halt på BEGGE bagben (begge grad ½-1, så virkelig lidt) - det er super svært at se en halthed på et bagben, og endnu sværere når hesten er lige halt på begge bagben..
  Hun fik dog kiropraktik, da dyrlægen også kunne se at pony var meget låst, og der var også en hel del der blev rettet op.
  Pony får ro, den kommer på lidt trækture i skridt, men ellers hygges hun bare om og får både magnetterapidækken, Back on Track rygvarmer samt staldgamacher på.
  Til kontrol 1 måned senere var pony ikke bedre - faktisk var hun nu mere halt, og var nu grad 2 halt på begge bagben.

  Hun kom ud til dyrlægen og blev røntgenfotograferet, og var helt ren i røntgen (udover en lille adamskrog på det ene bagben, men de har ingen betydning og er kun noget der ses på røntgen, det er ikke engang synligt udadtil, så det er egentlig kun "kosmetisk" når man ser røntgenbilledet).
  Hun bliver derefter halthedsudredt, og er selvfølgelig noget halt i bøjeprøven.
  Hun får lagt ledblokade i den ene bagkode, og er efter 20 minutter næsten 100 % rengående! De bliver aldrig 100 % rengående på en enkelt blokade, men med så markant ændring, er det den måde man finder ud af om blokaden har været brugbar til at lokalisere haltheden.
  Pony diagnosticeres med kodeledsforvridning i begge bagben, får ledbehandling og skal til kontrol 3-4 ugers tid senere.
  Hun er desværre slet ikke bedre efter ledbehandlingen, og jeg vælger sammen med dyrlægen ikke at give en ny ledbehandling, da den sandsynligvis ikke ville have god nok effekt.

  Pony får ro og går på fold (hun har gået på fold hele perioden, hun tonser aldrig rundt eller leger meget), og pludselig, 4 måneder efter hun er diagnosticeret, er hun haltfri! Jeg starter en langsom genoptræning, og efter 4 måneders genoptræning er hun helt klar til almindelig ridning igen, og har været kørende lige siden smiley

  Dette var i december 2018 til august 2019, og hun er stadig gående den dag i dag, og er godt på vej op gennem LA-dressur til træning, og springer også omkring LA-niveau smiley


 • #18   7. jan Hej alle sammen

  Så er min vallak hjemme igen, efter en overnatning på Højgaard.
  Dyrlægen fandt en ældre gaffelbåndskade på hans Venstre forben. Det er også grunden til at han har været halt on and off. Nu skal jeg skridte ham de næste 4 uger og så må han kun gå på sygefold. Derefter skal vi tilbage på Højgaard til tjek.
  Dyrlægen ville ikke garantere at han ville blive klar igen, da han er en ældre hest. Derfor bruger hans krop også længere tid på og hele sig.
  Men jeg håber og krydser alt hvad jeg kan!

  Mange tak for alle jeres svar og for jeres interesse! smiley


 • #19   7. jan Hvor vat det godt du fik ham tjekket grundigt!
  held og lykke med genoptræningen!
  Og tak for tilbagemelding


 • Dorte H
  Dorte H Tilmeldt:
  apr 2019

  Følger: 1 Følgere: 1 Svar: 88
  #20   7. jan Godt at du fik en reel diagnose!
  Husk at tid ofte en god heler - og desværre det vi knap så ofte tilbyder vores heste...

  Som eksempel kan nævnes min nabo's dengang 18-årige jagthest, der fik en gaffelbåndsskade og efter vel ½ års orlov blev sat stille i gang igen, bare med ambition om at få ham i gang som skovturshest.
  Han kom stærkt tilbage som jagthest, gik sin sidste hubertusjagt som 25-årig - blev aflivet som som 32-årig, dog efter et par år som fuldtidspensionist.
  Og så er der min vallak, der som 15-årig blev erklæret klar til aflivning pga. korsbåndskade - det er nu 8 år siden , og jeg har lige ham lukket ind for natten.. smiley


 • #21   8. jan TS tak for din tilbagemeldning. Det er som Dorte skriver, dejligt med en reel diagnose, så man har noget at forholde sig til.

  Med de bedste ønsker for dig og din hest, og husk at tålmodighed, tålmodighed og atter tålmodighed smiley


 • Laila H
  Laila H Tilmeldt:
  jan 2021

  Følger: 1 Svar: 1
  #22   8. jan Den kan virke halt når den ikke er lige stærk i muskulaturen på begge sider.

 • Karin F
  Karin F Tilmeldt:
  sep 2014

  Følger: 1 Svar: 1
  #23   8. jan Hejsa,
  Ældre heste kan godt komme sig efter gaffelbåndsskader det ved jeg af erfaring smiley Vores DV dreng fik en meget alvorlig gaffelbåndsskade på bagben da han var 15, det tog lang tid og megen tålmodighed men han er nu snart 19 år og opfører sig som en på 5 så tålmodighed og langsom genoptræning smiley god bedring med din hest ??


 • #24   8. jan Du skal prøve 4cyte! Jeg har en hoppe på 24 som nu er startet op på 4cyte for 3 uger siden, og jeg kan klart anbefale det! Min hoppe kan også være stiv til tider, og dette her viser bare en forskel. Hun er fuldt ud ridelig stadig og vi longerer, rider i skoven i alle gangarter og rider dressur træning. Varmeste anbefalinger herfra!

 • jens c
  jens c Tilmeldt:
  jul 2009

  Følger: 2 Svar: 98
  #25   8. jan Barsk vurderet vil du fremover fortsat få store udgifter på en ubrugelig hest. I stedet bør du nok overveje at anskaffe en anden hest. Har du en forsikring, der kan tage nogle af udgifterne herved?

 • Dorte H
  Dorte H Tilmeldt:
  apr 2019

  Følger: 1 Følgere: 1 Svar: 88
  #26   8. jan @Jens C: Er du dyrlæge og har du haft til hestens journal - for ellers synes jeg sgu' nok det er noget af en bastant udmelding at komme med..?

  Jeps, gaffelbånd-skader er noget l*rt, der er bestemt ingen garantier, og prognosen er næppe bedret af den sene diagnose - eller "rid den på smertestillende" fra første dyrlæge - men der er stadig masser af eksempler på fuld recovery, når de bare får tilstrækkelig tid og ro.


 • jens c
  jens c Tilmeldt:
  jul 2009

  Følger: 2 Svar: 98
  #27   9. jan Hej Dorthe. På dine vegne var jeg også lidt ked af det, da jeg gav min melding ud. Men jeg er vokset op i landbruget. Her har vi den moral, at når et dyr står overfor lang tids lidelse, så er human aflivning en udvej, ejeren skal have med i sine overvejelser. Vi snakkes ved om et års tid.

 • Dorte H
  Dorte H Tilmeldt:
  apr 2019

  Følger: 1 Følgere: 1 Svar: 88
  #28   9. jan @Jens C: Takker for din medfølelse, men ligefrem at være ked af det på mine vegne tangerer nu overkill - i og med at det ikke er min hest, der er emnet for diskussionen... smiley

  Vi helt enige i, at dyr ikke skal - eller for den sags skyld lide, jævnfør dansk dyreværnslov - jeg kan til gengæld ikke lige se, hvor den vinkel kommer i spil her; en hest, der er sporadisk halt under ridning, lander i min optik ikke umiddelbart i kategorien "lidende"?


 • Elisabeth M
  Elisabeth M Tilmeldt:
  jun 2016

  Følger: 12 Svar: 1
  #29   10. jan Hej, Er der blevet taget blodprøver for, at se om det er noget viralt. Har din hest haft tæger på sig i sommers. Der findes ca. 10 forskellige sygdomme, som de kan få af tæger. Begge vores heste havde samme symptom ren i Røntgen, men halt. Så fik de lavet en blodtest og kom begge på antibiotika i en måned (pulver i maden) De havde begge Borelia fra tæger. Blev begge helt raske igen efter 2 uger. fik dog antibiotika i 4 uger, så det ikke kom igen. Vores hund fik Anaplasma, også fra tæge bid. Han kom også på antibiotika i 4 uger. Blev også helt rask igen. Måtte igennem 4 forskellige dyrlæger til hunden, før vi endte med, at køre ham til Tierklinik Lüneburg i Tyskland, hvor der var en Neurolog, der hurtigt fik taget blodprøver af ham. Anaplasma går ikke væk af sig selv, der skal 4 ugers antibiotika til. De danske dyrlæger tager også blod prøver for Borelia, men man skal presse mange af dem til det, da vi ikke har haft så meget Borelia før i tiden, men det har desværre spredt sig meget de sidste 10 år pga. af mere vildt, som på den anden side er dejligt. Held og lykke herfra

 • jens c
  jens c Tilmeldt:
  jul 2009

  Følger: 2 Svar: 98
  #30   10. jan En hest der halter, grundet en gammel skavank vil næppe blive anvendelig til ridning igen.

 • Dorte H
  Dorte H Tilmeldt:
  apr 2019

  Følger: 1 Følgere: 1 Svar: 88
  #31   11. jan @Jens C: Du kan sagtens ha' ret - men igen, uden reel indsigt i de konkrete scannings-resultater samt hestens klinik såvel som sygdomshistorik, kan man i min optik ikke tillade sig at konkludere, og da slet ikke i så afkoblet en kontekst som et SoMe forum.

  Så var jeg TS, ville jeg læne mig op ad de faglige vurderinger - hvilket alt tyder på også er udfaldet...


 • jens c
  jens c Tilmeldt:
  jul 2009

  Følger: 2 Svar: 98
  #32   12. jan Lige en sidste ting, der skal med i overvejelserne. Hvis hesten er forsikret, vil du få en erstatning ved aflivning.
  Husk - dyr har intet forhold til liv og død, - men de har et forhold til smerter.


 • #33   12. jan Jens: Det er ikke så sort hvidt som forsikring = erstatning.
  Nogle heste er kun sygeforsikret - det dækker udgifter til dyrlæge, men udbetaler altså ikke en erstatning.
  Derudover er der liv- og uanvendelighedsforsikringer - det kan være svært at få dem udbetalt, uden du har prøvet nærmest alt hos dyrlægen, før forsikringen vil udbetale. Ligesåvel som du kan risikere de ikke vil udbetale, trods dyrlægen siger det er det eneste forsvarlige, fordi du får hesten diagnosticeret ude ved dyrlægen, men vælger at tage hesten med hjem for lige at sige farvel og have den en 2-3 dage ekstra (ja, det skete i den stald min pony står, ejer valgte lige at få et par sidste dage med hesten og få styr på aflivning, afhentning af død hest etc., og forsikringen ville ikke udbetale fordi hun ikke havde fået hesten aflivet på samme tid som dyrlægen havde diagnosticeret den).

  Derudover, så må man tænke, at når en dyrlæge er med inde over - og kender til forløbet, scanninger etc. - og siger at det er sygefold og så tjek om 1 måned, så er det nok noget der er overvejet fra dyrlægens side. Dyrlægerne kender til denne type skader, og afliver jo ikke bare alt ud af en kant, fordi dyret ikke lige er rask igen om 5 dage.

  Hvis vi skulle aflive alle heste der halter og står til "længere tids lidelse" (hvad er det i grunden defineret som?), så burde jeg have aflivet min shetlænder da han som 9-årig fik sin første kodeledsforvridning - han haltede rigtig slemt i 2 uger, dernæst haltede han nærmest ikke på fold, og 7 måneder senere var han helt fit for fight igen. Der var jævnlig dyrlæge til ham, og han led på ingen måde mens han bare gik på sin fold og slappede af. Men det er da klart, at eftersom der gik 7 måneder før han var helt fit igen, så har han jo ikke været helt god i benet bare efter de 2 uger. Men så er det jo godt, at jeg ved dyrlægens hjælp sørgede for at han stadig trivedes - for et dyr der ikke trives, vil ikke blive ved med at være sund og rask, det vil ikke fortsætte med at æde, gå eller løbe rundt og lege.
  Og samme med min pony, så skulle hun have været aflivet som 7-års, for hun stod med skade i begge bagkoder - hun stod i 4 måneder før hun var klar til genoptræning (jeg kunne nok godt have gået igang tidligere, men jeg valgte at udskyde det for en sikkerheds skyld), og så gik der yderligere 4 måneder med genoptræning. Den dag i dag er pony 9, er godt på vej op igennem dressurøvelserne og springer på højere niveau end før - og har ikke haft problemer siden.

  Jeg er med på at man i landbruget er vant til at være mere "hård" i sine valg - der er ofte flere penge forbundet med det, men der er også forskel på hobby og forretning, og langt de fleste hesteejere er jo på hobbyplan, og er villige til at gå langt for deres heste, så længe dyrlægen er med på det.


Kommentér på:
Ren i røntgen, men halt

x