{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.906 visninger | Oprettet:

Susanne N
Susanne N
Tilmeldt:
30. nov 2013
Følger: 1 Emner: 1 Svar: 8

Kissing Spines {{forumTopicSubject}}

Hej HG'er.

Jeg opretter dette emne, da jeg gerne vil høre jeres erfaringer med kissing spines.

Jeg har en dejlig hest, som muligvis har kissing spines. Der er ikke taget røntgen endnu. Jeg er jo ret bekymret for, hvad fremtidsudsigterne er.

Hans symptomer er:
- det ene bagben har svært ved at "gribe ind under ham". Når jeg fx rider versade på den ene volte, kan han næsten ikke skubbe sig afsted på bagbenet.
- Hvis jeg beder ham "sætte sig", kan han finde på at stille sig til at hoppe på stedet.
- Han er væsentligt bedre på den ene volte end på den anden.
- Han har ikke sat de muskler i overlinien som han burde.
- Når dyrlægen rører hen over hans ryg, kan hun mærke mellemrum mellem alle torntappe undtagen på den bagerste del af sadellejet.
- Hans hale er skæv - den er nærmest sådan lidt "S-formet" (sat meget på spidsen - men den er skæv til den ene side og laver så lidt et knæk midt på).

Hvad tænker I??

Dyrlægen kommer igen i næste uge, er bare bekymret og vil gerne høre andres erfaringer.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Kissing Spines
  • #1   30. nov 2013 Noget er der da i hvert fald helt galt. Hvis ikke har du har haft kiropraktor eller fys ud før, så ville jeg starte med det.

  • #2   30. nov 2013 Spar dine penge på "alternativer" få taget et røntgen med det samme, det er oftest billigst i længden smiley

  • #3   30. nov 2013 Umiddelbart synes jeg det lyder underlig at KS skulle gøre den dårlig kun den ene volte... Min venindes hest har haft brækket halen som ung så den er også skæv + han er skæv i hoften og så viste det sig at han havde en gammel gaffelbånds skade også....

  • #4   30. nov 2013 Min pony har kissing spine og hun var også dårligst på den ene volte, så det kan godt lade sig gøre smiley

  • Susanne N
    Susanne N Tilmeldt:
    nov 2013

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 8
    #5   30. nov 2013 Dyrlægen tror nemlig det er kissing spines. Hvordan er fremtidsudsigterne når hesten har kliniske symptomer?

    Når jeg skriver han er bedre på den ene volte end på den anden, mener jeg at det er svært for ham at aktivere det ene bagben. Han kan nærmest snuble på det ind i mellem.


  • #6   30. nov 2013 For mange år siden læste jeg om en et der blev behandlet og kom i topform igen. Hun tog godt nok til Tyskland.

  • #7   30. nov 2013 Jeg har selv haft en hest med ks. Den havde flere af de symptomer, du nævner: "snublede" på bagbenene, var bedre på den ene volte (kunne slet ikke galopere rigtig diagonal på den ene volte), svær at samle.
    Desværre er udsigterne for en ks hest ikke særlig god, med mindre man tør tage chancen og operere. Min blev aldrig ridehest igen smiley
    Jeg vil dog også råde dig til at få den i røntgen med det samme. Det er den eneste måde, det kan afklares, hvorvidt det er ks eller ej. Dyrlægen kan ikke blot ved at mærke på ryggen, afklare, om den har ks.


  • Susanne N
    Susanne N Tilmeldt:
    nov 2013

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 8
    #8   30. nov 2013 Han skal også i røntgen. Det var bare lige for at høre nogle erfaringer omkring det her. Har aldrig haft en ks nemlig. Vil ikke operere.

  • #9   30. nov 2013 Forstår godt, du ikke vil operere - det ville jeg heller ikke. Hvis detviser sig, din hest har ks, er der mange ting, der skal tages hensyn til mht. ridning. Hvor gammel er hesten, og hvor længe har du haft den?

  • #10   30. nov 2013 Min pony blev erklæret uridelig af dyrlægen i sin tid, men hun går nu som foldbums og har gjort det lige siden smiley

  • Susanne N
    Susanne N Tilmeldt:
    nov 2013

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 8
    #11   30. nov 2013 Synes simpelthen det er for risikabelt. Hesten er 6 år og jeg har haft ham i 2 år. Han har været redet siden han var 4 og har haft pauser på et par mdr ind i mellem. Symptomerne er kommet snigende lidt efter lidt efterhånden som samlingsgraden i hans træning er blevet intensiveret.

  • #12   30. nov 2013 Susanne: Ja, sandsynligheden er jo desværre stor smiley Det passer jo "fint" med alderen, og det du ellers skriver smiley

  • Susanne N
    Susanne N Tilmeldt:
    nov 2013

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 8
    #13   30. nov 2013 Ja ikke? smiley er virkelig ked af det ved tanken om at så ung en hest ikke bliver god igen.

    Jeg har forsøgt at lave den øvelse med ham hvor man rører dem i gjordlejet og han skal skyde ryggen op ad... det gør han sådan i små ryk og ser ikke glad ud ved det.


  • #14   30. nov 2013 Min ene har en røngten diagnose på KS men et røngtenbillede kan ikke stå alene. For for alvor at kunne sige om KS har en betydning og hvor stor betydning skal hasten gennem en smertetest hvor der lægges blokader I ryggen på den.

    Min kan være lidt speciel, deror blev det opdaget da en anden ejer ikke kunne styre den og sendte den I røngten, personligt mener jeg dog ikke den har gener pga KS da der ikke er nogen sammenhæng I dens reaktioner som der ville være I forbindelse med smerter. Mange heste har KS uden nogen ved det og mange fungere fint alligevel.

    Din kan da sagtens have noget og det vil selvføgelig være skidt hvis dens symptomer er fra KS, så vil jeg ikke kunne rådgive dig nok til at kunne fortælle om dens fremtidsudsigter, men jeg ved at nogen har fået KS heste der tidligere har haft problemer til at fungere fint gennem ændring I ride og træningsteknikker. Men når den er svagere I den ene side og ikke begge tænker jeg at de måske også kan side noget I benet eller bagparten på hesten, så det er endelig med at få den undersøgt og finde en årsag.

    Held og lykke med den. Jeg håber det bedste for dig.


  • #15   30. nov 2013 Med det som du beskriver, både med symptomer og alder (det rammer oftest yngre og gamle heste) så synes jeg godt det kunne lyde som Kissing Spine. Jeg har heldigvis aldrig selv haft en hest med sygdommen, men min veninde har.

    Fremtidsudsigterne kommer an på, i hvor svær grad dyrlægen bedømmer sygdommen til at være. Nogle heste erklæres uridelige, nogle kan opereres og andre kan sagtens rides såfremt det bliver gjort rigtigt, hvor hesten skal søge ned og komme op med ryggen, så den for opbygget en god overlinje og nogle gode muskler og så kan det måske hjælpe.

    Men som en anden, så lad være med at prøve alt muligt først. Få taget røngent, har den Kissing Spine, så kan du sammen med dyrlægen vurdere hvad der er bedst at gøre for din hest (:

    Krydser fingre for jer!


  • #16   30. nov 2013 http://www.arr.de/downloads/kissing-spine.pdf.

    Her står der noget om en, der sendte sin heste med kissing Spines til Tyskland - hos Klaus Schöneich, hvor resultatet efter ugers træning endte godt. Det er ihvertfald værd at læse smiley


  • Susanne N
    Susanne N Tilmeldt:
    nov 2013

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 8
    #17   30. nov 2013 Tak for jeres svar - modtager gerne endnu flere smiley hesten kommer selvfølgelig i røntgen.

  • #18   30. nov 2013 Sandra: Det er nu ikkehelt rigtigt, hvad du skriver. Ældre heste får ikke ks - så har de haft igennem mange år, uden det er blevet opdaget.
    Sisse J: Det er rigtigt, mange heste har tætsidden torntappe, og fungerer fint med dette. MEN hvis der opstår symptomer på ks, og en røntgen-undersøgelse viser, der er ks, så behøver hesten ikke at skulle igennem flere undersøgelser eller smerte-test.
    Men det vurderer dyrlægen jo selvfølgelig, når der skal tages røntgen.
    TS: Du må endelig give en tilbagemelding, når hesten har været i røntgen.
    Jeg krydser fingre for, det ikke er ks.


  • Susanne N
    Susanne N Tilmeldt:
    nov 2013

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 8
    #19   30. nov 2013 Tusind tak. Smertetests? Lyder ikke rart. Ved du hvilke undersøgelser min hest skal igennem?

  • #20   30. nov 2013 Ændring af ridning. Jeg har haft og redet nogle stykker snart. Både med og uden symptomer.

    Min gamle springhest havde KS i forreste del af sadellejet. Det blev opdaget da han udviste tilsvarende symptomer på det du beskriver. Heldigvis var min dyrlæge smart nok til at sige at når den havde fungeret i to år til landsstævner uden problemer, så var det nok ikke KS der var det virkelige problem, men noget andet der havde fået den til at blive øm omkring det. Vi fandt en skade på den sene der holder bækken og korsled sammen. Da det var helet op oplevede jeg aldrig siden problemer med ryggen.

    En anden var en hest jeg red for en avler. Den gik noget La dressur og blev solgt for en større sum penge. Efter et år var den håbløs at ride for køber, blev sendt i røntgen og fik konstateret KS. om det er det der har generet den ved køber ved vi ikke, den blev ikke yderligere undersøgt. Efter en del snakken frem og tilbage kom hesten hjem, fik ro tre måneder og vi gik forsigtigt igang igen. Den kom igen til at fungere i La dressur og blev solgt, til lidt færre penge. Den fungerer nu i noget La dressur i sverige og har ikke siden haft bøvl med ryggen.

    Jeg har derudover haft redet en del der aldrig viste kliniske tegn på problemer i ryggen og hvor problemet blev opdaget enten ved køb eller salg. Jeg er ikke så bekymret for det og får som udgangspunkt ikke taget billeder af ryggen på mine heste når jeg køber dem.

    Jeg ville nok som udgangspunkt få taget røntgen og så få lagt en blokade såfremt den viser sig at have tætsiddende torntappe. Hvis den bliver bedre af at være blokeret ud i området, så har den ondt i det område. Hvis ikke den bliver bedre, så er det et andet sted at fejlen skal findes.


  • #21   30. nov 2013 Jeg ved bare, at jeg gennem bl.a. advokat fik at vide at en røntgen diagnose på KS aldrig kan stå alene. Men nu stod jeg så også I en sag pga. problemet. Køber skal kunne bevise at hesten har smerter og ikke kan bruges til det indkøbte formål på grund af KS, når det er den begrundelse de bruger for at ville lade handlen gå tilbage. I mit tilfælde ønskede køberne ikke at lade hesten undergå de nødvendige tests og jeg var derfor aldrig forpligtet til at tage hesten retur. Jeg valgte dog at købe hesten tilbage for langt under den pris den var solgt til, bare for at få en ende på sagen. Hesten går stadig stævner og fungere som den altid har gjort for mig.

    Da du ikke står I en handelssituation er det jo ikke et krav da du ikke skal føre beviser. Jeg tænker bare at når en røntgen diagnose ikke kan stå alene I en handelssituiation, så kan den alene vel heller ikke fortælle dyrlægen om din hest har smerter og I så fald hvor mange, selvom der kan findes KS på billeder. Og kan han ikke sige det med sikkerhed, kan han vel heller ikke sige om den er færdig som ridehest eller kan fungere med fx anderledes træning.

    Som jeg har forstået en smertetest, så foregår det ved at hesten rides (vist af fremmedrytter) først uden medicin, derefter sprøjter man bedøvende (blokader) ind I de led/områder der skulle omfatte KS og ser om det giver en forandring. Har hesten smerter uden medicin skulle stoffet jo gøre hesten bedre og mere samarbejdsvillig da smerterne lammes/bedøves. Derved kan man konstatere om der er smerter og nogenlunde hvor store gener de giver hesten.



  • #22   30. nov 2013 Jeg er hørt om folk der har kunnet træne sig ud af det. Det afhænger af hvor slem grad den har det i. Der er nogle i tyskland og vidst nok også et sted i Danmark der specialisere sig i at træne netop KS heste.

  • #23   30. nov 2013 Jeg har personligt ingen erfaringer med KS. Jeg har dog erfaringer med låsninger i torntappene, og det kunne for mig altså også godt lyde som en "uskyldig" låsning smiley Det er typiske symptomer på en låsning nemlig.
    Men det lyder fornuftigt at du får taget røntgen, men tror også at en kiropraktor vil kunne mærke og fortælle, hvis der er noget galt der ikke kan rettes på ved hjælp af kiropraktik, men hvis det ikke er KS, så vil en dygtig kiro kunne ordne det..
    Så på den ene side er det at gå lige til sagen med røntgen, hvis man mistænker KS.
    Men på den anden side, så har du brugt de penge på røntgen, hvis en kiro bare kunne lave det.
    Og på den første side igen, så har du brugt penge på en kiro bare for at kunne bekræfte KS...
    Ret kringlet skrevet xD Så er det bare hvad du vælger først. Kiro eller røntgen? Hvis du altså følger det jeg skriver:b


  • Susanne N
    Susanne N Tilmeldt:
    nov 2013

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 8
    #24   30. nov 2013 Den dyrlæge som har set ham er også uddannet kiropraktor. smiley

    Er glad for alle jeres svar - tager stadig gerne i mod endnu flere. Læser alle mef stor interesse:-)


  • #25   30. nov 2013 Nå okay, jamen så lyder røntgen nu meget fornuftigt smiley
    Hvordan fremtiden for en KS hest ser ud, er meget forskelligt. Der er forskellige grader. Nogen bliver ikke påvirket af det, nogen kan rettes, nogen bliver ikke rideheste igen og andre vil have ondt.


  • Susanne N
    Susanne N Tilmeldt:
    nov 2013

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 8
    #26   30. nov 2013 Jaaa det er jo det.. det var også bare hvis nogen vidste noget når der også var kliniske symptomer:-)

  • #27   30. nov 2013 Emilie: En hest kan ikke være låst i torntappene smiley

    Sisse J: Det er korrekt, at hvis man skal igennem en advokat i forbindelse med at en ks-hest skal retur til sælger, så skal den igennem flere undersøgelser. Men det er jo ikke det, der er tale om her smiley


  • #28   1. dec 2013 Min hoppe Magie, har jeg i sin tid selv tilredet, hun har fået 3 føl og er blevet redet let når hun i tiden mellem føllene har kunnet rides..
    Da hun var 7-8år købte jeg hende af avleren, og i løbet af de år blev vi dygtigere og Magie lærte alt fra arbejdspassage til begyndende piaffe og 2'er changementer, det var i den tid i løbet af 3år sammenlagt (da hun var 9-11år) at jeg har synes hun blev lidt "ringere" gående, begrænset i sig selv, gik og holdt lidt på sig selv osv, altså bitte små tegn på at der var et eller andet.. Jeg har bare troet at dette var pga sadel, og vi har siden skiftet til ny sadel 2-3gange. Plus været på besøg hos le tølbøl, massør osv osv.

    Da jeg synes det blev ret slemt med disse små underlige tegn, kørte jeg hende i røgnten julen 2012, hun havde KS i mild grad sagde dyrlægen- hun fik lagt to blokader inden vi kørte derfra, og skulle nu igennem en længere træningsperiode med KS i baghovedet hele tiden..

    Hun blev longeret (frem og ned princippet) i et par uger, og derefter måtte jeg begynde at ride hende (vel og mærke frem og ned) osv osv.. Dette gjorde vi længe, og jeg kunne umiddelbart ikke mærke noget til dette KS. Ikke før sommeren 2013 hvor jeg begyndte at få større samlingsgrad igen og vi begyndte at lege med piaffe, passage og changementerne igen. Jeg kunne mærke hun havde alt for svært ved dette, og hun sagde fra på sin egen, "JEG KAN IKKE" måde.. Hvilket et menneske som ikke kender hende, ikke ville have set.

    Jeg valgte i efteråret 2013 at pensionere hende, da jeg synes det er synd at ride rundt på Magie som havde så svært ved de her ting of for mig viste hun tydelige tegn på at noget varer galt igen.. Hun kan ikke holde til det Niveu son jeg vil, og hun står nu bare hos min mor og hygger sig med 2 ponyer..

    Jeg skal aldrig have en hest med KS igen, det er for mig alt for mange tårer, frustrationer og uvished hele tiden- 2013 er nok det år hvor jeg ville ønske jeg ikke havde en hest (i perioder) da jeg bare har været så ked af det, indebrændt og ulykkelig over ikke at vide om hun havde ondt, om hun ville holde osv.

    Jeg fik diverse 'gode råd' aF mennesker omkring mig, og kommentarer som "den fejler da ikke noget", "du har bare gjort den ked af det med den ridning du laver" osv osv osv..

    MEN, jeg valgte at stole på min egen mavefornemmelse og har det nu godt med den beslutning, selvom denne var så svær !



  • #29   1. dec 2013 Jeanne, ryghvirvlerne så.
    Min pony var slemt låst i tre lændehvirvler for eksempel smiley


    profilbillede
  • #30   1. dec 2013 Emilie: Ja, hvirvler kan de være låst i, det er rigtigt - men torntappene kan ikke være låst som f.eks lændehvirvler smiley

Kommentér på:
Kissing Spines

Annonce