{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
361 visninger | Oprettet:

Hjælpere i schenkelvigning {{forumTopicSubject}}

Hej,
Jeg stod her for noget tid siden og så noget undervsining, hvor en rytter skal lære at lave schenkelvigninger - her siger træneren så, at rytteren skal lægge vægten på en anden måde end jeg har lært. Så snakkede jeg med en om det, som så havde lært noget helt tredje. Så hvad gør I med, når I skal lave en schenkelvigning?


Kommentarer på:  Hjælpere i schenkelvigning
 • #1   24. mar Lægger vægten på modsatte balle end det "skubbende" ben...

 • #2   24. mar Jeg gætter på at du vil få nogle forskellige svar efterfølgende, i min verden er schenkelvigning dog ubrugelig. Det hævdes at den er smidiggørende. Hvordan spørger jeg, når der ikke må være bøjning i den? Problemet er at hestens rygsøjle kun laver 2 bevægelser: Den roterer transversalt og bøjer sidevers og disse 2 ting er altid til stede samtidig - faktisk afhænger øvelsernes gavnlighed, af bøjning og rotationens indbyrdes forhold til hinanden. Når hesten bøjer sig til højre, skal rygsøjlen gerne rotere således at torntapperne peger en smule indad i bøjningen - og omvendt. Det bevirker at bækkenet kan tippes indad og det indvendige bagben har fri bevægelighed og mulighed for at træde ind under hesten. Hvis rotationen er forkert, med torntapperne pegende udad, så vil indvendig hofte ligge lidt højere og dermed vil hesten have svært ved at træde ind under sig og samtidig belaste sine led, muskler og sener skævt. Derfor, når man beder hesten om at bevæge sig sidelæns, uden bøjning, med kun en stilling af hovedet, så får man ikke den korrekte rotation i forhold til bøjning. Schenkelvigning karakteriseres også som en øvelse der skal forberede hesten til de sideførende bevægelser, også her kan man roligt styre udenom øvelsen og simpelthen bare begynde stille og roligt på sidebevægelserne. Schenkelvigningen er unødvendig og potentiel skadelig.

 • #3   24. mar Man skal da lægge vægten på den balle hvor benet skubber og åbne op for hoften imod den retning hesten går.. Lærte jeg for mange mange år siden..

  Mvh TT


 • #4   24. mar Lisette, den er smidiggørende for ben, lår og skulder. når benene krydses, så er der områder som skal strækkes. Jeg har oplevet at grundigt arbejde med schenkelvigninger over et halvt år gjorde især hestens bagben mere fleksible og den blev i stand til at træde længere ind under sig.

  Til trådstartes spørgsmål. Jeg har lært at man skal sidde lige på hesten. Der skal ikke lægges mere vægt i den ene eller anden side. Hjælpen skal komme fra schenkel og tøjle.


 • #5   24. mar Stald Hampensholm, udefra det jeg skrev så strækker den måske i nogle ting, men så længe den inducerer forkert rotation, vil virkningen fra øvelsen være skadelig. Hvor mange gentagelser der skal til at give skader, er det kun tiden der kan vise. Men hvorfor overhovedet lave en potentielt skadelig øvelse, når hestens fysik taler imod den.

 • #6   24. mar Jeg synes ikke din forklaring giver meget mening. Du snakker om en forkert rotation, men hvis hesten er ligeudrettet som den skal være i øvelsen, så skulle der jo helst ikke være mere rotation end når hesten bevæger sig på lige spor. Derfor er det vel ikke mere skadeligt end at ride ligeud.

 • #7   24. mar Men problemet er at den ikke bevæger sig på lige spor. Den krydser benene og hertil skal den bruge at kunne lægge vægt på indvendig bagben.

 • --Celina--
  --Celina-- Online Tilmeldt:
  aug 2017

  Følger: 7 Følgere: 5 Emner: 1 Svar: 493
  #8   24. mar Som jeg har forstået det, er der den tyske måde og den anden måde som de fleste bruger.

  Den tyske måde, er hvor du lægger vægten modsat af retningen hesten bevæger sig. Altså som om, at din vægt skal skubbe hesten væk fra dig.

  Den almindeligste måde, og også den jeg lærte af min centrerede ridelærer er, at man lægger vægten til den side hesten skal bevæge sig. Altså så hesten skal gribe ens vægt. Forestil dig selv, at du har en tung rygsæk på. Hvis den falder over i venstre side, vil du naturligt bevæge dig til venstre for at gribe rygsækken og komme i balance igen.

  Ingen af delene er forkerte. Men nr 2 metode tager ofte kortere tid at lære, da du får hesten ud af balance, og giver den ros for en naturlig reaktion den har på det.
  Den tyske metode er ikke forkert, men er sværere at forstå for unge eller utrænede heste.

  Efter indlæring, bør resultatet selvfølgelig blive, at man ikke sidder og har meget vægt til nogle af siderne, når man laver øvelsen.


 • #9   24. mar Lisette jeg forstår simpelthen ikke hvad du mener. Det kan godt ske du har ret, men du må forklare det noget grundigere hvis vi skal have en chance for at forstå.
  Jeg træner selv mere akademisk inspireret og har derfor ikke beskæftiget mig meget med schenkelvigning, men i forbindelse med min uddannelse i Dansk Islandsheste forening skulle vi arbejde meget med den, og jeg oplevede det som om at hesten havde positiv effekt af øvelsen og at arbejde med den var med til at forbedre hestens forståelse og udførelse af versader og traversader efterfølgende.


 • #10   24. mar Stald Hampensholm, jeg er desværre stærkt begrænset tidsmæssigt pga. hjemmeskoling og fuldtidsstudie, men jeg vil da se om jeg kan få tid til at tegne og fortælle lidt på et tidspunkt da jeg tror det vil gøre tingene klarere.

  Lige ultra kort, er pointen at vise, at når hesten bevæger sig sidelæns så påvirker benene kroppen, således at der kommer en bøjning og rotation, i en eller anden grad af rygsøjlen. Faktisk sker der en bøjning og rotation for hvert skridt hesten tager, også ligeudrettet. Når man hertil lægger at hesten krydser benene, uden at man påvirker rygsøjlen til korrekt bøjning og rotation, så vil hesten have meget stor risiko for at rotere forkert, på grund af benenes påvirkning på hestekroppen. Det vil sige at siden schenkelvigning ER en øvelse uden bøjning, vil der skulle overnaturlige kræfter til at sørge for at hesten roterer korrekt, hermed vil bækken og lemmer blive udsat for et tvist/vrid/belastning, som ikke korresponderer med deres naturlige bevægelsesretning = udsat for det nok gange kommer der skader.


 • #11   24. mar Jeg kan på et niveau godt følge Lisette teoretisk.

  Men jeg kan også mærke at mine heste, fortæller mig en anden historie. Jeg rider med HELT løs tøjle, så jeg kan ikke påvirke mine hestes hovedstilling. Men når jeg rider schenkelvigning, så løfter Aslan sig op for til, og bukker nakken, han samler sig og øger bæringen. • #12   24. mar Den eneste måde man virkelig kan diskutere, hvad det er man "føler" under ridningen er hvis man smider noget video op. Følelsen og det optiske fortæller tit 2 meget forskellige historier.

 • #13   24. mar Det er helt forståeligt Lisette. Jeg håber du kan få tid til at lave en grundig forklaring, for jeg vil gerne læse det.

Kommentér på:
Hjælpere i schenkelvigning

x