{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
927 visninger | Oprettet:

DEBAT: Kan en hest være jaloux? {{forumTopicSubject}}

Jeg oprettede et emne lige før hvor der er en som påstår at heste kan være jaloux, hvortil jeg svarer dette:

Nej, nej og atter nej smiley
Heste kan IKKE være jaloux, at være jaloux kræver en bestemt del af hjernen som gør at man kan føle.. Denne del er underudviklet på heste ( og stort set alle dyr.) Det at en hest kan være jaloux, klog, intelligent og andre sådanne ting er en betegnelse vi mennesker har givet hestene, det er ikke muligt.. smiley
Så derfor kan Nuggi ikke være jaloux over at jeg tager Tiggo ind fra fold.

Hvem er enig med mig og hvem er uenige med mig og hvorfor? smiley

Jeg er utrolig sikker i min sag, da en af mine lærere på skolen er rigtig meget inde i sådan noget og hun er virkelig klog på stort set alt omkring heste. - Hun underviser så også på Hansenberg hvor man kan uddanne sig som dyrepasser med heste som speciale. smiley


Kommentarer på:  DEBAT: Kan en hest være jaloux?
 • #1   23. okt 2010 Ja, nu vil jeg så gerne lige følge med:) - mener selv at heste sagtens kan føle jalouxi ...

 • #2   23. okt 2010 En hest kan godt være klog og intelligent, men resten kan den ikke være smiley Den kan heller ikke være dum eller ubegavet smiley

 • #3   23. okt 2010 - Må dog så lige sige at jeg tit giver hestens ''menneskelige følelser og tanker'', men det er udelukkende for sjov. Ved jo godt at hesten ikke føler og gør det jeg ''forestiller'' mig smiley

 • #4   23. okt 2010 E.B.
  Hvordan ved du at hesten er klog?
  Hvad baserer du dette ud fra smiley

  Nadja:
  Dette behøver ikke at være jalouxi.. smiley
  Men at han føler sig tryg ved dig og gerne vil være sammen med dig. smiley


 • #5   23. okt 2010 Love Always Hope<3 P
  Enig.. smiley
  Det gør begge mine. Dog vrinsker den "efterladte" ALTID så snart jeg har taget den anden med mig ud gennem ledet. • #6   23. okt 2010 Altså man kan ikke bevise om hesten har følelser eller ej. Ligemeget hvad forskere og alle de der "smarte" mennesker mener. Jeg syntes bare at der tit opstår situationer hvor hesten spiller meget jaloux. Især hvis man har lavet noget med en anden hest, kan min plag godt udelukke mig fuldkommen og ikke vil tale med mig. Den opførsel ses ofte på menneskebørn der bliver jaloux på en anden.

 • #7   23. okt 2010 Altså en hest kan jo ikke sige 3+3=6 ved at skrabe det i jorden, ikke på den måde klog, og den kan jo heller ikke sige alfabetetet forfra og bagfra, men det at hesten kan lære så nemt og hurtigt, og forstå hvad et ''rovdyr'' vil have dem til, når det jo ikke er naturligt, ville jeg da mene gør hesten klog smiley

  Hvorfor ville du mene at hesten ikke er klog? smiley


 • #8   23. okt 2010 jeg red en gang en pony, Rico, det var kun ejern og mig der kunne komme i nærheden a ham, alle andre bed han og sparkede efter, ved dog ikke om dette har noget med det at gøre..
  MEN, jeg havde min daværende kæreste med nede hos ham, han lagde ingen gang ørene tilbage eller lagde an til at bide, da han klappede ham på halsen, men da han gav mig et kys blev rico helt hys og bed ham i armen smiley men self man kan aldrig vide


 • #9   23. okt 2010 Love Always Hope<3 P
  Det er jo ikke det debatten handler om, om hun har et godt forhold til sin hest?! Det kan I diskuterer et andet sted...


 • #10   23. okt 2010 ABSOLUT... den kan i den grad blive jaloux!!

 • #11   23. okt 2010 Heste har selvfølgelig følelser, men det er de basale følelser de har, de kan være tilfredse, bange, til dels føle savn osv, men de har ikke kompliserede følelser, de elsker ikke, er ikke jaloux, udspekulerede, driller eller lignende følelser der kræver konstruktiv tænkning.. dette gør ikke heste dumme, de er skam kloge men de har blot andre behov end mennesker og for dem ville den type følelser være usmarte at rende rundt med..
  Folk har det med at tillægge dyr følelser som jalouxi, men det er næsten altid let at se at de blot misforstår dyrenes adfærd.. hesten er ikke jaloux forsi den kommer farende når man tager en anden ind, den vil bare gerne ind og ved at ejer normalt er = ind og sikker godbidder, mad eller andet sjov/spændende.. den tænker ikke "øv nu får Tulle min godbid" eller "Bare det var mig" .. dens intuation siger bare "ejer, nu skal jeg nok ind, ind = godt"
  Kunne også let udlede af min hund er jaolux, den kommer altid når jeg nusser med katten, men jeg bruger jo samme stemme, dvs hunden genkender "nusse" stemme og tænker "hov den lyd plejer at betyde noget godt" og derfor maser han sig på.. snakkede jeg til en bamse eller bare med mig selv ville han gøre det samme, så det er ikke jalouxi imod katten..


 • #12   23. okt 2010 Heste kan sagtens blive jaloux, der er rigtig mange mennesker, der siger heste ikke er kloge, men de er altså ufatteligt kloge, min gamle traver blev tit jaloux, hvis jeg red på en anden hest, eller nussede med en anden hest, da han føler sig tryg ved mig, og synes ikke om at der er en anden der kommer i nærheden af mig smiley ligesom hunde, de kan også sagtens blive jaloux, det er naturligt. smiley

 • #13   23. okt 2010 Sjovt som mange sætter = ved om hesten har kompliserede følelser og om den er klog.. man får tit at vide hvis man mener der er ting heste ikke er istand til, fx jalouxi, være frække osv at man gør hesten dummere end den er.. men hvorfor er det = dumhed at hesten ikke har kompliserede følelser som kun ville hæmme den ??
  På mig virker det som om i anser mennesket som = at være klog og hvis hesten ikke kan de samme ting som mennesket og ikke føler det samme som mennesket, så er den = dum og derfor må den kunne de ting fordi i ikke vil se hesten som dum..
  Jeg mener heste er utroligt kloge, men på andre områder end os, og de har derfor ikke de samme følelser, især ikke de grimme (jalouxi, had, magt, nag osv) derfor er de langt "renere" end os..


 • #14   23. okt 2010 Kloge ord du siger Signe smiley

 • #15   23. okt 2010 et spændende emne til debat,- tænker det er et emne som er et holdningspørgsmål,- på lige fod med hvordan fodre vi vores hest bedst og hvordan rider vi vores heste. personligt tænker jeg at vi mennesker er gode til at pålægge dyr vores følelser og ikke lade dem forblive dyr,- lige så gør vi med mennesket "bedste" ven hunden.
  en hest er et flugtdyr som befinder sig i en rangorden i flokken,- når heste ikke kun får lov til at være hest,- fordi vi gerne vil være en del af dem,- gør vi noget ved rangordnen ved vores adfærd og vores tilstedeværelse som gør at heste ( og andre dyr) får en adfærd som vi synes "ligner" vores, som mennesker har vi en betegnelse denne adfærd,- blot tænker jeg vi skal være opmærksomme på at vi i hestens verden stadig er et rovdyr,- og at en hest skal have lov til at være hest ..(bare en gang imellem) til alle jer derude ingen af os kender sandheden...det gør kun hestene.. og.dem kan vi jo ik spørge
  kan i ha en dejlig dag


 • #18   23. okt 2010 Rigtig spændende debat...

  Grundlæggende er jeg - som så ofte før - nok meget enig med Signe. Jeg tror også, at den adfærd, vi mennesker ofte tolker som jalousi, måske i virkeligheden handler om noget andet. Jeg har også set heste udvise noget, der ligner jalousi. Futte har det f.eks. med at begynde at trampe rundt i sin boks med tilbagelagte ører, hvis jeg står inde hos Falle og nusser om ham, og umiddelbart ser det jo ud, som om han er jaloux, men sandsynligvis handler det om, at han normalvis forbinder mig med mad og derfor stresser, fordi han tror, der er mad der, hvor jeg opholder mig = mad han går glip af.


 • #19   23. okt 2010 Det virker som nogle sindsyg kloge kommentare fra Louise og Signe.. Jeg har da tænkt en del over det. Mener nu stadig at der ligger lidt misundelse over det ergo noget jalouxi. Men i hvor høj i grad skal jeg ikke gøre mig klog på. Tror at hestene er "kloge nok" til at tænke misundelse men altså.. Ingen af os kan bevise det.

 • #20   23. okt 2010 hvad så når man henter sin ene hest og den anden kommer farende og angriber mens den prøver alt hvad den kan for at få den anden hest væk, så den kan komme hen til mig? Hvad er det hvis en hest IKKE kan være jaloux?

 • #21   23. okt 2010 ! De sejeste Fjordbasser !: Ja jalouxi er at misunde en anden noget de har og ville have det.. men jeg tror ikke på at heste misunder.. ja den kan godt ville have den godbid du giver en anden hest, men det er ren indstinkt for at få mad, det er ikke sandsynligt at den tænker over det eller at den misunder den anden hest.. det ser blot godbiden og vil have denne..

  Randi: Ja det er nok en del med holdning og og hvad man ligger i ordene.. nogle har brug for at sætte menneskelige betegnelser på for at forklare sig..
  Og nej man ved jo sjældent 100% hvad dyr føler og tænker.. men det er jo bevist at heste fx ikke har en pandelap og derfor ikke besidder kognitive tænker, så de kan ikke planlægge og forudse konsekvenser..
  Og da de er et flugtdyr giver det ikke mening at de skulle have kompliserede følelser, da disse ville hæmme dem i det fri liv..


 • #22   23. okt 2010 » Signe Rydal Lebeck © : At den forbinder dig med mad eller andet den ser som positivt og den derfor gerne vil med.. på samme måde som de kan finde på at fjerne hinanden fra en bunke hø på folden.. det er ren indstinkt..


 • #24   23. okt 2010 okay. (:

 • #26   23. okt 2010 De sejeste fjordbasser: Fordi jalouxi er en følelse, indstinker er ikke følelser men ubevidste handlinger.. for at det reelt er jalouxi skal hesten misunde den anden hest.. jeg tvivler på at heste står og tænker negative tanker..
  Selvfølgelig er det underordnet hvad man kalder det hvis man er bevist om at det er en hest og bahandler den som en sådan, men har desværre erfaring med at man nemt kræver for meget af hesten eller forventer den forstår for meget når man begynder at tillægge den menneskelige følelser og bagtanker..


 • #28   24. okt 2010 » Signe Rydal Lebeck ©, igen må jeg sige mig enig med Signe. smiley Normalvis udviser heste kun aggressivitet i forbindelse med stress, eller når der opstår konkurrence om en ressource. Så jeg tror, den oplevelse, du beskriver, handler om at den angribende hest forsøger at jage den hest, du vil tage ind, væk, fordi den forbinder dig med mad. Altså lidt på samme måde, som den ville jage en anden hest væk fra en bunke hø eller en spand foder. smiley


 • #29   24. okt 2010 De sejeste fjordbasser: Nu er der jo en defination på jalouxi hvis du slår det op i en ordbog, det er vel det man normalt går efter.. men som sagt skader det jo ikke hesten at man kalder det jalouxi.. problemet er mere når man kalder dens opførsel fræk eller stædig, idet folk ofte bruger det som en undskyldning for at straffe hesten for det den gør.. derfor mener jeg man skal passe på med at menneskeliggøre hesten..

 • #30   24. okt 2010 Lykke: Jeg er så ikke enig i din udlæggelse af børns måde at tænke på.. børn hører jo ikke slikposen og tænker "den lyd plejer at betyde noget godt".. de ser slikket og ser at en anden har det og tænker det vil jeg have så det tager jeg (eller lignende) dvs hos mennesket er det et valg og en bevist handling.. jalouxi er en "grim" følelse, det er noget negativ hvor man ønsker andre "ondt".. og det tror jeg simpelthen ikke på heste gør..
  Og jeg tror heller ikke på at din hund bære nag, dyr er ikke udspekuleret og har bagtanker og bare nag.. tror det er en fejlfortokning eller at den reagere på dine signaler.. som når folk tror hunden skammer sig over at have tisset på gulvet, men det den reagere på er ejerens vrede eller forventningen herom..
  Du kan jo ikke sammenlige heste og spækhuggere, selv om begge er dyr, lige som du ikke kan sammenligne heste og mennesker, forskellige dyr har forskelligt udviklet hjerne.. en spækhugger er ret højt udviklet og har fx en pandelap, en hest har en hjerne på størrelse med en valdnød og uden pandelap, det er en ret lille hjerne for så stort et dyr og der er ikke "plads" til ligegyldige ting de ikke har behov for og som ligefrem ved nedsætte deres overlevelses evne..
  Jeg vil langt hellere undervurdere hesten end overvurdere den, for kan ikke se skaden ved at undervurdere den.. hvad mener du er faren ved det ? når man overvurdere den og tillægger den måske ikke eksisterende evner er det let at forvente eller kræve ting den simpelthen ikke kan leve op til eller straffe den for ting der er ens egen skyld..


 • #32   24. okt 2010 Nej en hest kan ikke være jaloux...
  Det ville kræve at den kunne blive misundelige, at den kunne begære..

  Så når du står ude på marken ude og snakker med en anden hest, og din hest kommer hen, så er det højst sandsynligt fordi din hest har lært, at du har mad/godbid og at du nu giver maden til en anden.. Den er ikke jaloux, bare sulten eller bare bange for at gå glip af en godbid, det er det vi ser som misundelse, men hesten tænker "uuuh lækker godbid??"

  Hvis i nogenside har haft en jaloux kæretse, ville i vide at hesten ikke har hjerne til at være jaloux, men blot gerne vil snakke med dig, vil have en godbid eller bare godt kan lide at være sammen med dig og ser det som sin beløning..


 • #33   24. okt 2010 M L C - En hest kan sagtens være jaloux, der er bare to forskellige måder.

  du ser bare anderledes på tingene, der er mange der siger en hest ikke er særlig klog, men den er faktisk klog, bare på en helt anden måde.


 • #34   24. okt 2010 Spædende debat (:
  Er af samme overbevisning som Signe og Louise.


 • #35   24. okt 2010 Nej vi tillægger den bare det evne at være jaloux smiley Det kan vi blive enige om smiley
  Din hest ser ikke dig ride en anden hest, og så tænker den "ååh jeg smadre bare Helmuth når han kommer tilbage på folden, fordi han har stjålet min ejer!!"

  Eller når Penny skal fole og kommer over i den ekstra store foleboks så står de andre ikke med lange muler og glor misundeligt efter hende "ååårh den dumme ko, så får hun bare den stor boks, bare fordi hun skal have føllebaby, hvad sker der for det!?" og så får Penny bare den kolde skulder resten af året på rideskolen..

  Hesten har ikke hjerne til at være misundelig eller være jaloux...
  Den kan se et stykke brød og tænke, det vil jeg gerne have, inden den anden hest får det!!
  Hesten er klog ja, den er klog på kropsspog og indfølning ikke menneskelig følelser som vi tlilægger den...


 • #36   24. okt 2010 Det der med at du siger den ikke står henne ved ved ridebanen , for det er løgn, det gjorte min gamle traver, og han lavede ikke andet en at være jaloux når jeg red en anden.

 • #37   24. okt 2010 Belinda: Kan det ikke være fordi han følte sig udelukket fra flokken(dig og den anden hest)?

  MLC: Du har bare en super måde at forklare tingene på (; Hehe


 • #38   24. okt 2010 belinda J

  Ja føj hvor jeg lyver smiley
  Ja det med at stå ved ridebanen, det gør nogle af de heste på gården også når jeg rider min hest, er de så jaloux på mig eller min hest?? Nej de er bare intresserede.. Hesten er nysgerrige af natur og vil gerne se hvad der forgår..

  Hvis din hest var heldig kunne der vel også falde et rosende ord, en god eller et klap af med på på vejen når du red den anden hest?

  Det er jo bare dejligt at kunne sige at ens hest er jaloux på andre heste pga af en selv..
  Hvad med at din hest bare stillede sig hen til hegnet fordi den gerne ville snakke med dig, ikke fordi den var jaloux? Du har trænet/behandlet din hest godt og den ser dig som en dejlig ting i dens liv og derfor kommer den, når den ser dig, fordi den forbinder dig med noget godt, ikke fordi den er misundelig eller jaloux?


 • #39   24. okt 2010 Nej, for havde 3 heste i alt, så dvs, han havde selvskab med en anden hest også smiley

 • #40   24. okt 2010 Du har så meget ret Lykke ;D

 • #41   24. okt 2010 MLC: Det lyder logisk det du skriver og du forklarer det så godt så jeg er enig med, det giver mening at hesten "bare" er intereseret i at se hvad der foregår.

  Men tænker også tit at vi mennesker siger vores heste er jaloux hvis vi bruger tid på andre heste, for selv at føle os godt tilpas. Det er jo dejligt at være eftertragtet og elsket.


 • #42   24. okt 2010 Lykke *Team TWH* - Nu med TWH føl! > RIP Dixie <

  Ja men så er det jo også noget <b> du </b> tillægger din hest, ikke noget den er smiley
  Lige der jeg vil hen smiley • #43   24. okt 2010 belinda J, det du beskriver, er ikke jalousi. Heste, der går på fold sammen, knytter bånd til hinanden. Nogle heste knytter stærkere bånd end andre, hvilket kan være årsagen til, at traveren altid stod ved ridebanen, når du red på din anden hest. Altså at traveren var tættere knyttet til din hest, end til den anden hest på marken.

  Jeg kan se det, hvis jeg tager Falle med ud på tur. Så drøner Futte rundt som en gal på folden og vrinsker, selv om han stadig har selskab af Stuntman. Det handler ikke om, at han er jaloux, men kort og godt at han er tæt knyttet til Falle og derfor ikke bryder sig om, når vi tager ham væk.

  En anden mulig forklaring på din travers adfærd er, at den kort og godt synes, det er mere interessant at følge med i, hvad der foregår på ridebanen, end i at gå sammen med den anden hest længere inde på folden.

  Under alle omstændigheder synes jeg ikke, dit eksempel illustrerer, at en hest kan være jaloux. smiley


 • #44   24. okt 2010 MLC, jeg er meget enig med dig. smiley

 • #45   24. okt 2010 Det er svært at forklare herover, for han var nemlig ikke helt normal oven i hovedet, han var ret speciel, os lige meget nu, da han er solgt, og jeg vidste hvordan han var.. &' det var helt sikkert tegn på jalousi .

 • #46   24. okt 2010 * Stald Bjerregaard *

  Ja det er altid rart med lidt bekræftigelse smiley
  Vi vil gerne have at de er jaloux, det er ganske naturligt...

  Jeg er ikke selv jaloux anlagt og derfor har jeg bare ikke den følelse af at min hest er jaloux(kunne ikke se hvad den skulle være jaloux på).

  Ligesom mine hund heller ikke jaloux, de vil gerne gøre opmæksom på/validere, deres plads i flokken, men det er bare trættende at sige, så er det nemmere at sætte mærkatet "jaloux" på smiley


 • #47   24. okt 2010 Enig med Louise

 • #48   24. okt 2010 &' louise er ikke god til at forklare ting, da jeg gik ud af 8'ende klasse. såå.

 • #49   24. okt 2010 belinda J

  Ej det kan da ikke være lige meget, bare fordi hesten er solgt..
  Jeg ved da også hvordan min hest er, det er da ikke argument..
  Synes måske du kryber lidt udenom nu smiley

  Min er også lidt speciel oven i hovedet, men kan man vidst ikke kalde jalousi, det er vidst bare alm Chivas mærkelig smiley he he


 • #50   24. okt 2010 Lykke *Team TWH* - Nu med TWH føl! > RIP Dixie <

  Tja, kan gå så lang som til "det vil jeg gerne have" men misundelse er jo at man begærer noget som andre har..

  Det kan en hest ikke, ud over mad...
  Så jo en hest kan begære en anden hest mad, men ikke så meget mere og det er jo ikke sådan at når den så har fået sit mad, så er den tildreds med det, nej den vil bare tilrane sig mere mad.. Den er ikke misundelige bare grådig...

  Jo så alligevel med opmæksomhed i en hvis grad..


 • #51   24. okt 2010 M LC . du forstår alligevel ikk hva jeg siger?

 • #52   24. okt 2010 Sikke meget der er sket herinde siden igår, super med en god debat! smiley

  MLC, Signe og Louise I har vist formuleret hvad jeg mener rimelig godt. smiley


 • #53   24. okt 2010 MLC: Ja og hvis hestene har nok mad, fx hø og de kender hinanden og er trykke ved hinanden, så deler de jo gerne, heste er oftest kun grådige omkring mad hvis de er bange for ikke at få.. ikke jalouxi men frygt for ikke at få dækket sit behov og derved sulte..
  Er helt enig i at det nok ofte er fordi folk ønsker deres hest skal elske dem på samme måde som de elsker hesten og så anser de dens "jalouxi" som et tegn på hvor glad hesten er for dem..

  Lykke: Det jeg mener er at hos et barn(eller en voksen) der sker en helt lang tankeproces idet vi ser (eller evt høre) noget vi forbinder med noget godt eller noget vi gerne vil have.. hos hesten er det jo blot mad refleks og handler ikke om at den misunder den anden hest maden eller føler sig forfordelt, men blot jeg er sulten, jeg ønsker mad..
  Dyr kan i nogle tilfælde sammenlignes med mennesker, i andre ikke, nogle dyr har udviklet nogle evner andre dyr andre, alt efter hvad de har behov for og hvad der er smart for dem at kunne.. rovdyr har oftest flere "evner" da de skal kunne planlægge, fx når de jagter, byttedyr planlægger ikke, deres liv handler om overlevelse og der er skarpe indstinkter bedst, hvis de begyndte at stå og gøre sig en masse overvejelser ville de dø..
  Så er enig med MLC, heste begære ikke hvad andre har.. de kan til dels begære mad fordi det er en basal nødvendighed for dem, men er der nok af det er de oftest tilfredse med det de har...

  Belinda: Se der kom den igen .. du skriver: "der er mange der siger en hest ikke er særlig klog, men den er faktisk klog, bare på en helt anden måde".. der er jo netop ingen der siger en hest er dum.. den er vel ikke dum bare fordi den ikke kan være jaloux vel ?? men du lader til at antage at hvis man ikke mener den kan være jaloux så mener man den er dum..
  At hesten står og kigger på at man rider har intet med jalouxi at gøre.. da min stod et sted hvor ridebanen var lige ved folden stod der ofte flere heste og gloede.. var de så jaloux ?? nej de var bare nyskerrige, samt min hest jo var en del af flokke, derfor trak de op mod ridebanen, for at holde samling på flokken..
  Ofte når man rider forbi en fremmed fold kommer hestene også løbende og står og kigger efter en.. er de også jaloux ? nej de er igen bare nyskerrige..


 • #54   24. okt 2010 Signe:
  Enig så godt som det er sagt.. smiley


 • #55   24. okt 2010 belinda J

  Hvordan forstår jeg ikke hvad du siger, bare fordi jeg ikke er enig i det du siger?

  Jeg forstår skam udemærket hvad du siger, du mener at din hest elsker dig og at den derfor kom hen til hegnet hver gang du red en anden hest, fordi den blev jaloux over at du red den anden hest, den ville hellere have at du red den eller brugte tid sammen med den..
  Eller er jeg helt forkert på den?


 • #56   24. okt 2010 Lykke *Team TWH* - Nu med TWH føl! > RIP Dixie <

  Tror måske også vi egentlig er enige når det kommer til stykket, der er bare lidt term skænderi smiley he he


Kommentér på:
DEBAT: Kan en hest være jaloux?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside
x